Natuurlijk!

Weet wat je gebruikt, want ook via de huid dringen schadelijke stoffen je huid in.
En alle kleine beetjes samen stapelen op, deze kunnen voor klachten gaan zorgen.

Kies daarom bewust.

Keuze!?

Op basis waarvan kies jij je producten? 
Is dat vanwege die leuke acteur, de mooie verpakking, hoe het product aanvoelt of ruikt? Of is de prijs jouw voornaamste reden?

Ik kan natuurlijk niet voor jou beslissen, maar als je weloverwogen wilt beslissen, kijk dan naar de ingrediënten, wat zijn de actieve ingrediënten en zitten er ook schadelijke ingrediënten in.

Tien cosmetica ingredienten die je beter kunt vermijden

In cosmetica worden een hoop schadelijke ingrediënten gebruikt die niet goed of zelfs schadelijk voor je zijn. Hieronder de meest voorkomende, op deze manier hoop ik je te helpen, zodat je de meest schadelijke ingrediënten kunt herkennen op de verpakking. Zodat je een bewuste keuze kunt maken.

De producten waar ik in de salon mee werk, bevat deze ingrediënten niet.

Minerale oliën

Restproduct van aardolie. Vormt een film op de huid waardoor de poriën verstoppen. Blokkeert gasuitwisseling van de huid. Daardoor sneller kans op acné en mee-etertjes. Onttrekt vocht aan de diepere huidlagen waardoor de huid steeds droger wordt. Super goedkoop ingrediënt. Is 'leeg', het bevat geen vitamines of andere zinvolle stoffen voor je huid.

Staat op het etiket als Petroleum, Petrolatum Petroleum distillatis, paraffinum liquidum, adepsine oil, microcrystalline wax, ozokerit, ceresin, isoparaffin, vaseline.

Parabenen

Parabenen zijn conserveringsmiddelen die door de huid dringen en lijken op het hormoon oestrogeen. Ze verstoren de hormoonhuishouding. 

Herkenbaar op het etiket als butylparaben, methylparaben, propylparaben, isobutylparaben en isopropylparaben.

Ftalaten

Dit zijn oplosmiddelen ( of weekmakers). Ze helpen andere ingrediënten oplossen in water. Ze verstoren de hormoonhuishouding. Bisfenol-A is een bekende. De meeste ftalaten eindigen met de naam ftalaat. Ze zijn dus gemakkelijk te herkennen op het etiket. Maar helaas worden ze ook veel gebruikt zonder vermelding. Dit omdat een ftalaat een onderdeel kan zijn van een ingrediënt, bijvoorbeeld een parfumstof.

Nanotechnologie

Nanodeeltjes of nanotechnologie, dit zijn superkleine deeltjes, welke door de huid kunnen dringen en daarmee komen ze in het lichaam. Deze diepe verspreiding inhet lichaam leidt tot onbekende gezondheidsrisico's. Ze kunnen ophopen in de hersenen, bloed en zenuwen, longen en lever. Maar mogelijk in alle lichaamscellen.

PEG

Dit is de afkorting voor polyethylene glycol en is een synthetische samenstelling uit ethylene en glycol. Deze zijn genummerd, hoe hoger het nummer, hoe compacter de samenstelling door de grotere moleculen. PEG's worden toegevoegd aan een product voor verschillende doeleinden. Dit kan zijn bijvoorbeeld als smeermiddel, binder, oplosmiddel. Er zijn zeer veel PEG's, welke allemaal verschillend zijn in het effect op de huid en of de PEG door de huid gaat.

Siliconen

Siliconen zitten vaak in producten als foundations, basisproducten, anti rimpelproducten en serums. Ze geven een gladde basis en een glad en zacht gevoel. Het legt een laagje over je huid waardoor de huid afsluit. Het is een 'leeg' ingrediënt, omdat er geen natuurlijke of huideigen bouwstenen zoals vitamines, cholesterol, glycerine en onverzadigde vetzuren in zitten. 

Op het etiket van een product zijn ze gemakkelijk te herkennen aan de uitgang 'cone', bijvoorbeeld dimethicone.

Oxybenzone

Dit is een veelgebruikt synthetisch zonnefilter. Oxybenzone gaat door de huid en is aangetroffen in borstvoeding en in het bloed. Het heeft een hormoonverstorende werking. Vrijwel alle synthetische zonnefilters hebben nadelige bijwerkingen voor de gezondheid.

Formaldehyde

In 2004 is formaldehyde geclassificeerd als kankerverwekkend voor de mens (groep 1). In Europa wordt het ingedeeld als "categorie 3 carcinogeen' (mogelijk kankerverwekkend voor de mens). Daarom wordt het nog steeds toegepast in producten. O.a. nagelverharder, haargel. Werkt als sterk conserveringsmiddel.

 

Tolueen

Wordt verkregen uit petroleum. Het is schadelijk voor het zenuwstelsel, de damp kan irritatie veroorzaken aan de bovenste luchtwegen en ogen. Het is een oplosmiddel en wordt daarom veel gebruikt in nagellak. Het dringt snel in de huid en is kankerverwekkend.

Harde alcohol

Er zijn verschillende soorten alcohol, harde en zachte. Harde alcohol irriteert de huid en tast de natuurlijke beschermlaag van de huid aan, waardoor deze kwetsbaarder wordt voor bacteriën, virussen, schimmels en chemische stoffen. Alcohol doodt niet alleen de micro-organismen die niet op de huid thuis horen, maar ook de goede. Alcohol lost huidvet op.

Veel zachte alcoholen zijn juist verzorgend voor de huid zoals behenyl alcohol.

Verzorg jouw huid bewust!

Als eerste staan op de lijst de ingrediënten met het hoogste percentage. Hoe lager op de lijst, hoe minder actief. Hoewel ook het soort ingrediënt een rol speelt, zuivere etherische olie is soms in een lagere dosering al actief.
 

Nader bekeken

Een pot van 30ml stellen we op 100%, daarvan is vaak water (aqua) het eerste bestanddeel, dit is gemiddeld 50% tot 60%. De overige 40% tot 50% wordt dan verdeeld over de overige ingrediënten.
Dan hebben we 12ml tot 15ml over voor de actieve werkstoffen. 
Dan wil je wel kwalitatief goede ingrediënten hebben die echt iets voor je huid doen. 
Wat ook goed is om te weten, is dat afzonderlijke ingrediënten een andere eigenschap kunnen hebben, dan als ze gecombineerd worden. Ze kunnen elkaar versterken, maar ook belemmeren. 

Deze informatie (Tien cosmetica ingredienten die je beter kunt vermijden) is beschikbaar gesteld door Maquis Import, leverancier van de natuurlijke huidverzorgings- en make-upmerken. Société Procencale d'Aromathérapie, Les Gavots de Provence, Altearah, Couleur Caramel en ZAO essence of nature. In de salon is de informatie in de vorm van een folder vrij verkrijgbaar. Deze informatie deel ik hier met toestemming van Maquis Import.

Natuurlijk!

Dit is een natuurproduct, wat betekent dat nu eigenlijk? Dat betekent zoveel als dat een groot deel van de ingrediënten uit de natuur afkomstig zijn. De term 'natuurlijke ingrediënten' betekent dat er 1 of meer ingrediënten afkomstig zijn uit de natuur. Dus eigenlijk zegt het nog niets over de kwaliteit of dat het product veiliger is dan een etiket waar dit niet op staat.